H O L K Y S I K O R K Y
o Klárce a o Aničce,jejich mamince a trošku i tatínkovi,veliteli malých hasičů
pozadí blogu: staženo ZDE

Kontakt na autorku blogu - Sikorku tu: SikorkaAlena@seznam.cz


ČISTĚ PRO INFORMACI - NA KLÁRKUNENÍ VYHÁŠENÁ ŽÁDNÁ SBÍRKA!!!!


Recepty na rychlá a levná jídla....

17. září 2009 v 11:21 |  Ano,šéfe:-)

Tento článek je o mě(o mamince Sikorce)a o tom,jak vařím.

Vaření jsem vždy pokládala za můj koníček(no po 6ti letech vaření,kdy každý den musím vymyslet co vařit)mi to přešlo.

Ale vymyslela jsem si na vaření rychlosystém: tudíž jídla,která jsou nejen chutná(hlavně aby chutnalo holkám a pořádně se najedli o mě ani mého muže nejde)...

Tyto recepty jsou opravdu dobré v tom,že nejsou náročné na čas(většina z nich je hotová za hodinku-když nepočítám,že třeba maso se v pekáči peče déle)


Halušky

Tak Mirko,maminko od Ríši a Mončo, maminko od Lianky čtěte:
(je to vaše národní jídlo,tak mi zkontrolujte jestli ho dělám dobře)
A jestli ne, nic se neděje, budu je dělat stále stejně

5 brambor(nebo méně)
1vejce
mouka na řidší těsto

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, rozmícháme,zaprášíme moukou tak abychom měli těsto o něco hustší než na brmborák(nesmí téct,...ale nesmí být husté- mimochodem, trošku se lepí)
a přes síto, zvané haluškovač do vařící osolené vody s jednou(nebo dvěma) lžící oleje propasujeme.
Vaříme chvilku nebo déle jak kdo chcete,
je to bramborové těsto, nepřevaří se.

Podáváme přelité dušeným zelím, a na slanině osmaženou cibulkou
nebo podáváme s brynzou(tož si koupíme ovečku a beránka, necháme je mít mláďátka a postupem času začneme ovečku dojit. Z mlíčka vyrobíme dle návodu,co najdeme na internetu prvotřídní sýr).No ano uznávám,že tato metoda je poněkud zdlouhavá.
Je tu ještě jedna možnost. Kupte brynzu v Hypernově(Tescu, Kauflandu,....), posypte jím halušky, můžete(nemusíte) přelít zase cibulkou udělanou na slanině.
A přeji dobrou chuť!


Nudličky po uhlířsku

Do vařící vody s olejem, klasické polévkové nudle nasypem(asi 1/4-1/2 balíku).
Vaříme do měkka.
Scedíme.
V kastrůlku(pánvičce)rozpálíme tuk(nejlépe máslíčko), osmahneme na něm uzeninku(šunku) nakrájenou na tenoučké nudličky
Přihodíme nudle.
Rychle zamícháme.
Klepnem na to dvě vejce.
Rychle zamícháme.
Nepřipálíme(no připálené nám to nikdo jíst nebude).
Dáme na talíře,
posypeme sýrem(nemusíme,ale chceme, je to lepší).
A přeji dobrou chuť!

Rybičky -Losos v pekáčku
Do pekáče dáme stejky z lososa.
Posypeme kořením na ryby.
Dáme na to papriku(čerstvou nakrájenou na kostičky nebo nudličky-záleží na každém,co se komu víc líbí)
Dáme na jemno pokrájenou cibuli
Na každý stejk z lososa dáme plátek másla
Dáme zapéct.
Pečeme na 180(plus minus)-já troubu zapnu,když je horká dávám(další věci kolem-jako stupně,váha a tak zase tolik neřeším)
Pečeme asi tak 40minut.
K tomu se hodí brambory(vařené)nebo hranolky a okurkovej salát(na ten recept psát nebudu,ten snad umí každej).


-Pstruh v pánvi,
Do pánvičky dáme omytého,vykuchaného(na to bacha-né v každém super marketu mají ryby kuchané a né každá mražená ryba je "prázdná")
Posolíme(přiměřeně)
trošku pepře
a česnek(buď najemňoučko nakrájený,nebo koření sušený česnek od Vitana)
Rozehřejeme na pánvi trošku másla a přidáme malinko oleje(jde i olivový).
Propečeme,po obou stranách opečeme-ať to má kurčičku.
Podáváme s bramborem
nebo americkým bramborem(dá se docela dobře udělat i doma-syrové brambory se šlupkou nakrájené na čtvrtky!!!! dáme do pekáče,na to máslo a do změknutí zapékáme-můžeme víc nebo míň jak je komu milo).
a mrkvovým salátem.



kapr nadívaný,
Kapra obecného vánočního uděláme trošku jinak než na řízek
Kapra neporcujeme,jen rozřízneme na dvě půlky(horní a dolní)
obě půlky posolíme.
na spodní půlku postupně dáváme:
hořčici plnotučnou-potřeme
plátkový sýr - poklademe po ploše
šunku nakrájenou- poklademe po ploše
ještě cibuli na kolečka pokrájíme
Dáme plátky másla(tak 5-6)-plátek je tak 1mm.
Přiklopíme nasolenou horní půlkou.
Na to dáme čtvrtku másla.
Do pekáčku dáme mraženou zeleninu(mrkev,celer,petržel,.....jak kdo chce). Nebo čerstvou zeleninu(k dostání v obchodě u 12ti měsíčků)
na to dáme naditého kapra.
Dáme péct.
Podáváme s bramborem,bramborovým salátem, nebo jen tak se zeleninou(čerstvou,nebo se salátem).



Mišmaš(no někdo tvrdí,že mišmaš se jmenuje musaka)
Syrové brambory nakrájíme na kostičky(nebo plátky,jak je komu libo),
přidáme na malé kousky nakrájený vařený květák
přidáme cca 1/2kila mletého masa
trochu osolíme(pozor,já solím dost málo-někdy taky vůbec, to je ta
mateřská "bezchuťová" deformace,tak nepíšu kolik soli máte dávat- prostě
přiměřeně)
Přidáme na jemno nakrájené dvě středně velké cibule
trošku česněku
můžeme dát i na malé kousíčky pokrájená rajčata
celé zalijeme kečupem(celá menší lahvička-když jsou rajčata,tak může
být o něco méně).
Dáme péct do pekáče.
Pečeme stejně jako francouzské brambory.

Špagety s nivou a česněkem
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme najemno pokrájený česněk, můžeme i trošku(1menší)najemno pokrájené cibulky a na nudličky nakrájenou anglickou
slaninu(20 dg).
Pečeme než slanina zesklovatí.
Přidáme nastrouhanou nivu(taky tak 20Dg).
Pomalu promícháváme na hoooodně malém plaménku než se niva rozpustí.
Pak
Když už je směs hotová zasypeme najmno nakrájenou petrželkou(pažitkou).
Mezitím si dle návodu na obalu uvaříme špagety.Ty scedíme a pak do nich
zamícháme výše uvedenou směs.
Můžeme(ale nemusíme) na talíři posypat
strouhaným tvrdým sýrem.
Kečup je přísně zakázán(vyjímku mají pouze děti)!!!!!!!!!


Maso s rýží
Tak na tom opravdu není nic složitého.
Vezmeme jakékoliv maso(máte-li trpělivost,jde i hovězí). Nakrájíme na plátky, čtverečky,bločky,nebo třeba kostičky,...jak chcete).
A ted- první možnost:
-do pekáče dáme zeleninu,maso a trošku ho podlejeme a přidáme malinko oleje(nebo másla).
Maso upečeme do měkka.
Pravidelně podléváme.
Podáváme s vařenou rýží.
A ted - druhá možnost:
Dáme maso i se zeleninou do papináku, podusíme do měkka.Odklopíme víko papinova hrnce. Pak vaříme tak dlouho dokud nevyvaříme vodu-doporučuji dát hodně cibule-zahušťuje.
Podáváme s vařenou rýží.
A teď poslední-třetí možnost
Dáme maso i se zeleninou na rozpálený olej na pánvi. Dusíme do měkka. Je to nevýhodný recept musí se u toho dlouho stát. A mícháme aby se nepřipálilo.
Podáváme s vařenou rýží

Kulajda ´(s koprem nebo houbama)
S koprem:
- čerstvý nebo sterilovaný kopr dáme vařit do 2 litrů vody. Přidáme na kostičky nakrájené brambory(tak 6větších), trochu soli, drcený kmín(1lžička) a vaříme do změknutí brambor.
Mezitím si připravíme zahušťku.
Mouku rozkvedláme s kysanou smetanou.
Když jsou brambory měkké: přecedíme vývar přes síto do druhého hrnce(brambory a kopr zůstávájí v sítu).
Čistý vývar přivedeme k varu-zahustíme moukou rozdělanou s kysanou smetanou a přecedíme(abychom neměli šňolky) na brambory s koprem(které jsme si mezitím dali do talíře).
Vznikne tak docela hustá polévka. Přidáme jednu lžíci octa.
Do vařící vody se solí a 1lžící octa rozklepneme vejce(tolik kusů pro kolik chceme polévku lidí),
která vaříme skoro "natvrdo"-cca 10minut.
Polévku nalijeme do talířů, na ní dáme vejce a to ozdobíme snítkou kopru.
Podává se s celozrnou bagetou nakrájenou na plátky.
S houbama:
ta je mnohem jednodušší
koupíme od Maggi houbovou polévku ze zahrádky.Vaříme podle návodu(dáme ale o něco víc vody,přidáme brambory,hrst sušených(nebo ještě lépe čerstvých hub) a polévku vaříme dokud brambory nejsou měkké.
Podáváme s čerstvým pečivem.


Rychlolívance(nebo palačinky)
1/2litru mléka
¨1vejce
20dg cukru
citronovou štávu(asi tak z půlky citronu)
a mouku na zahuštění.
Uděláme lité těsto.
Vybereme si buď pánev(a na rozpáleném oleji nebo sádle)pečeme palačinky.
Nebo si vezmeme lívanečník a ze stejného těsta uděláme lívance.

Brambory s tvarohem

Brambory uvařené ve šlupce nebo bez šlupky(nebo nějaké zbylé od oběda) posypeme tvrdým tvarohem a přelijeme rozehřátým máslem. S okurkovým salátem je to v létě ideální jídlo.

Brambory s kysanou smetanou
Jo,jo, další prima varianta,co se zbylejma bramborama. Brambory vařené zalijeme kysanou smetanou(nízkotučnou,ta je řidší a to je lepší)
Na másle(nebo na sádle osmahneme cibulku, přelijeme.
Můžeme přidat na čtvrtky nakrájená rajčata jako oblohu(potěšíme oko a z obyčejného jídla se hned stává delikatesa)

Klobása se zelím a chlebem(nebo bramborem)


Zelovky podle Hany


Bramborové placky










 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Anonym Anonym | 24. září 2011 v 8:59 | Reagovat

;-)  ;-) něco musím určitě zkusit :-P

2 Otavínka Otavínka | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:01 | Reagovat

Ahojky Sikorky, od rána se probírám tímto báječným blogem. A čtu a čtu a čtu.
Pěkný víkend a ještě se ozvu.
Některé recepty jsou špicový, ale ještě nejsem u konce. :-)

3 Sikorka Sikorka | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 15:04 | Reagovat

[2]:
Děkuji za pochvalu blogu:-):-):-).

Také chodím na Váš blog. Máte úžasný odkaz na hry. Na odreagování,super.
(zvláště ráda hledám pět rozdílů:-):-):-)).

4 Mirka Mirka | Web | 12. prosince 2011 v 20:48 | Reagovat

Taky chválím, super blogísek :-)

5 Ladis Ladis | E-mail | 24. září 2012 v 9:56 | Reagovat

Rychlolivance? Palacinky ? :-D Mezi tim je sakra rozdil..livance chutnaji uplne jinak nez palacinky, takze bud jedno nebo druhe, ale radsi se ridim po svym :) 8-)

6 Sikorka Sikorka | 24. září 2012 v 10:16 | Reagovat

A já prostě dělám lívance a palačinky z jednoho stejného těsta.
Budiž uznávám...tak mám tedy malé a velké lívance, popř. malé a velké palačinky.

Hele,tenhle článek vznikl v podstatě v začátcích blogu,kdy jsem se to spíš učila..a nějak mi ho přišlo líto smazat.

7 Jakub Jakub | 2. května 2013 v 13:50 | Reagovat

Díky za inspiraci, těším se na brambory(na vícero způsobů) nebo mišmaš:)

8 dita dita | 15. srpna 2014 v 19:05 | Reagovat

nic novýho-ani postřehy ,ani rady a už vůbec ne recepty....

9 Karolina Karolina | 3. prosince 2015 v 22:28 | Reagovat

Výborný recepty, třeba halušky jsem myslela, kdo ví jak nejsou složitý a ono vůbec:-) Na oplátku přidávám svůj tip na levnou mňamku! Ať chutná!

https://karolinasedlakova.wordpress.com/2015/12/01/varime-po-indicku-zn-levne/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama